A Zöld könyv és fotózás a Müpában

Múlt héten megnéztük a Zöld könyv című filmet. Imádom az ilyen igaz történeten alapuló filmeket, ahol a mozizás után még bújom az internetet infók után kutatva. Szóval nagyon örültem a film Oscar-díjának is. Az egyik kedvenc jelenetem egy Steinway zongora körül forog, eszembe is jutott róla egy régebbi fotózás a Müpában.

A filmben Donald Shirley zongorista csakis Steinway zongorán volt hajlandó zenélni. 1962-es turnéján sofőrjét, Tony Lip-et nyomatékosan megkérte, hogy minden koncert előtt ellenőrizze, hogy rendelkezésre áll-e a hangszer a koncerttermekben. Ez valóban így történet, ahogyan az is, hogy volt olyan helyszín, ahol egy törött, szeméttel teledobált, más márkájú zongora várta a zenészt. Tony Lip pedig a való életben is ultimátumot adott, vagy szereznek egy Steinwayt este 8-ig, vagy a koncert elmarad. A legközelebbi ilyen zongora 40-50 mérföld messzire volt, de végül időben megérkezett a koncertre.

A Steinway & Sons  zongorákat 1836-ban kezdte gyártani a német származású Heinrich Engelhard Steinway asztalos és zongorakészítő. A zongorák a legkiválóbb anyagokból, több, mint nyolcvan százalékban kézimunkával készülnek. A család Amerikába költözése után, 1853-ban alapított céget New York-ban, és sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első 50 év alatt több, mint 6500 zongorát gyártottak. Szabadalmaik száma meghaladja a 120-at. Hamarosan a világ vezető zongoramárkái közé kerültek, piaci részesedésük napjainkban meghaladja a 80%-ot. A Müpa három versenyzongorájából is kettő Steinway & Sons, az egyiket sikerült is lencsevégre kapnom.

És íme még pár enteriőr fotó a Müpából.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük